Fototips #5 - Bokeh

Jag har några gånger nämnt ordet "bokeh" och i vissa fall har jag länkat till DEN HÄR sidan. Märkte dock att många tyckte att sidan hade en jobbig förklaring. Så för att räta ut några frågetecken:

Bokeh (kommer från japanskan! Lite kul att veta..) är en benämning på de delar i en bild som inte är i fokus. Alltså allt suddigt runt omkring motivet. Utseendet på bokehn varierar beroende på objektiv och inställningar på kameran. Det är oftast avlägsna ljuskällor som är ur fokus som brukar vara "den fina" och som man benämner som bokeh. Men egentligen är det allt som inte är i fokus.

Knepet är alltså att använda kort skärpedjup, för det är då det som är bakom och framför motivet (som är i fokus) blir suddigt. För att få kort skärpedjup är det första steget att använda ett högt bländartal (t.ex. 1,8 eller 2,8). Hur högt bländartal du kan använda varierar beroende på objektiv. För att få bäst resultat gäller det alltså att använda de manuella-lägena som finns. "Lättast" är att använda bländarprioritet (A på Nikon). Då kan du ställa in den på ett högt bländartal så fixar kameran de andra inställningarna! 

Enligt mig har bokehn en stor betydelse i om bilden blir bra eller inte.
Men det kan ni ju avgöra själva om ni kollar på bilderna:
Jag vet att det är två helt olika motiv och vinklar.
Men den sista bilden va mitt bästa förslag för att visa vad jag menar ;P
Jag tar så sällan bilder med lågt bländartal (= ingen suddig bakgrund)..
Visa fler inlägg