Fototips #21 - Bländare

Bländaren är den inställning som har mest påverkan i din bild. Bländaren är en av inställningarna du måste ta hänsyn till för att få en intressant bild och helhet.

Bländaren påverkar framför allt två delar i bilden: mängden skärpa som sprids i bilden och hur mycket ljus som släpps in när bilden tas. Dessa delar är viktiga att ha i bakhuvudet för att kunna ta en välexponerad bild som blir intressant för betraktaren.

Skärpedjup
Okej, hur gör jag nu för att tillsätta detta i praktiken? Många tycker ju att det bara är massa siffror som är helt ologiska. Tänk att siffrorna är mängden skärpa du kan tillsätta till bilden, där 2,5 (eller lägre) är ett litet tal och ger kort och lite skärpa i bilden & 22 är ett högt tal som ger lång och mycket skärpa i bilden.

Här är exempel för vilken bländare som passar bäst.
OBS! Detta är endast mina personliga åsikter och inget man behöver hålla sig till helt & hållet.


Landskap – bländare 13 

För att framhäva den vackra vyn och få fram känslan i en landskapsbild kan man använda lång skärpa och med andra ord ett stort bländartal för att få skärpan att sprida sig.Porträtt - bländare 2,5
Personligen tycker jag att oskarp bakgrund är snyggast i porträttbilder, så man bara framhäver personen i bilden. Denna effekt får man om man använder kort skärpa, så kort så att skärpan inte sträcker sig till bakgrunden utan endast stannar på personen i porträttet.
 
 
Macro / Närbilder - bländare 4.

Precis som vid porträttfotografering så önskar man vid närbildsfotografering att huvudmotivet ska lyftas fram och bakgrunden ska ”försvinna”. Så därför använde jag bländare 4 som ger ett kort skärpedjup för att få bakgrunden suddig.
 
Ljusets påverkan och bländaröppning.
 
Förutom att bestämma mängden skärpa i bilden har bländaren en annan viktig uppgift. Den bestämmer hur stor öppningen ska vara, som i sin tur bestämmer hur mycket ljus kameran ska släppa in.

Storleken på öppningen är relevant beroende på vad det är för ljus när bilden ska tas. Alltså är det mörkt eller ljust där du ska fota? Är det mörkt så behöver kameran mer ljus för att orka belysa motivet och är det redan ljust, så är inte en stor öppning lika viktigt. En stor öppning betyder även att du ska ha ett LITET bländartal. Och en liten öppning betyder att du ska ha ett STORT bländartal. Hur sjutton ska man komma ihåg det här då? Jo, jag brukar tänka ”tvärtom”.  Kort skärpedjup & mycket ljus = LITET tal. Lång skärpa & mindre mängd ljus = STORT tal.

Glöm inte!
Bländaren styr även över skärpan och förslagen ovan är som sagt bara FÖRSLAG. Även om det är mitt på dagen kan du använda 2,5 eller till och med lägre tal för att få det skärpedjupet du vill ha i bilden. 
 
 
Jag kommer även berätta om hur slutaren och ISO:t funkar!
En kommentar publicerat i Fototips
Taggar: bländare, bländartal, bländaröppning, skärpedjup
#1 - - ida:

sv: okej nice :)

göra imorgon (måndag) ?: