Fototips #16 - Transparent skärm

Detta är ett fototips jag redan har nämnt en gång innan, i all hast.
Men nu har jag utvecklat texten lite. Ni som är gamla läsare behöver ju inte läsa igen (;
Men jag tänkte att jag lägger upp det igen eftersom det har trillat in en del nya den senaste tiden..


Oftast använder man ju den "vanliga" reflexskärmen till att jämna ut skuggor i modellens ansikte, både i studio eller utomhus. Vid det tillfället riktar man då ljuset rakt på modellen.

Men har man en som har en 5-i-1 funktion (eller bara är transparent), så kan man även använda den som en stor "softbox" vid utomhusfotografering eller vid andra tillfällen där det är starkt solljus. Den transparenta skärmen placerar du då mellan ljuskällan, tillexempel solen eller blixten, och modellen. Detta underlättar framför allt om du ska fotografera en solig dag och inte hittar någon lämplig plats med skugga.


Svårt att fotografera och hålla i skärmen samtidigt? Ta då hjälp utav en reflexskärmshållare! Den är nog min bästa vän vid utomhusfotograferingar, då den även går att använda till en "vanlig" reflexskärm, som du då bara riktar och ställer in annorlunda än vad jag har gjort på bilden nedan. Litet minus är att om det blåser så kan den välta ganska lätt. Ett till litet tips är att isåfall hänga fast eller lägga en tyngd så att den blir lite mer stabil. Jag har tillexempel använt min vanliga väska till det, haha!

En reflexskärmshållare finns i de flesta butiker som säljer fotoutrustning.
Samma sak gäller själva reflexskärmen!Jag rekommenderar dock att använda en större skärm (80 cm eller större). Den jag har på bilden ovan är endast 56 cm. Då blir det ett alldeles för litet område som blir skuggat. Skärmen på andra bilden i det här inlägget är 110 cm.

Tack vare skärmen får du ett jämnt och fint ljus, även vid soliga dagar!Kanske lite fel årstid att ge detta tips på.
Men det kan vara smart att önska sig utrustningen nu i julklapp!
Så är du förberedd till våren och sommaren sen.
#1 - - Karin:

Vilket bra inlägg:)

#2 - - Alexa:

coolt :)

#3 - - Ida:

Det där var rena rama grekiskan för mig;)

#4 - - CaTTis:

Åhhhh saknar sommaren och alla dess härliga färger...=/

#5 - - Glädjespridaren:

Vilken härlig blogg! Vad glad jag blir, och vilka fina foton du tar! Du är toppen!/Glädjespridarengladjeochvarme.blogg.se

#6 - - Anonym:

grymt tips! ska lätt önska mig det här i julklapp