- happy new year


Jag bjuder på en seriös och två oseriösa bilder på mig & mina syskon från julafton.
Som jag har nämnt innan så klarar vi av att vara seriösa i två minuter. Sen spårar det..

Jag brukar inte vara som alla andra tjejer, men i år har jag fan klädproblem!
Har ingenting att ha på mig. Förhoppningsvis löser det sig innan tolvslaget, höhö.

Jag hoppas ni får en bra kväll och börjar det nya året på ett bra sätt!
Lite konstigt att det är ett nytt år imorgon. GALET!
Struntar nog i nyårslöftena i år och kör på mål istället. Känns inte lika jobbigt. Eller klyschigt.

Innan jag drar till Becca ikväll så blir det att fotografera fyrverkerierna som är i eftermiddag.

Jag har aldrig sett de innan, så i år blir första gången, haha! 

GOTT NYTT ÅR!

- Upphovsrättslagen

Pluggandet av informationsjuridik (som är kursen jag läser nu) har verkligen satt sina spår i mitt huvud. Jag minns för något år sen när jag skrev DET HÄR inlägget om copyright. Då var det för att jag hade sett flera av mina bilder på andra hemsidor och bloggar. Sånt där gör mig riktigt sur! Det som jag blev chockad över då var att nästan alla skrev att dem tar bilder från google och uppger "Källa: Google", om de ens uppger någon källa överhuvudtaget. Många förstod inte heller att det inte var tillåtet att ta bilder på det sättet. Många förstår inte heller konsekvenserna.. Men för att förtydliga detta ännu en gång då:

1. Du bryter mot upphovsrättslagen när du tar en bild/text/whatever från internet, som du inte har fått tillåtelse att ta. Detta gäller ÖVERALLT och i stort sätt alla bilder (nu tar jag just bilder som exempel eftersom det är de jag jobbar med) som ligger ute. Bara för att du hittar en bild när du söker på google så betyder inte det att du har rätt till att använda den. I stort sätt alla bilder som ligger uppe på internet hittar google, som är en sökmotor. Sök t.ex. på ditt egna namn på google, så får du se vad som kommer upp! Skulle du vilja att någon annan använde en bild på dig som du har tagit utan din kännedom?

2. Om du nu har fått tillåtelse till att publicera någon annans bild - så gäller ändå de ideella rättigheterna som en upphovsman har: Att åtminstone bli namngiven i samband med att bilden publiceras. Med andra ord så är inte google ett ställe där "du har fått tillåtelse att ta bilden, för bilden låg uppe där" och ingen bildkälla heller för den delen. De ideella rättigheterna gäller även när du har köpt en bild. Publicerar du bilden någonstans så ska fotografens namn stå under. Bilden ovan illustrerar hur det ska se ut när du har fått tillåtelse.


3. Fotografens skydd varar under 50 år från det att bilden togs, detta gäller ALLA bilder som tas. Räknas bilden som ett fotografiskt verk (googla om ni vill veta mer om det!) så gäller skyddet 70 år efter upphovsmannens död. Du får heller inte ta en bild och manipulera den (t.ex. ändra redigering eller annat) för att därefter publicera den som "din" bild. För att ta det på ren svenska så får du i stort sätt aldrig göra något med en bild som inte är din.

4. Skulle du ta en bild utan tillåtelse och sen bli påkommen. Kan detta kosta dig ca 3200 kr (enligt SFF) Fotografen ifråga behöver då inte ens säga till dig, utan kan skicka räkningen direkt. Oftast är vi i Sverige allt för snälla och skickar ett irriterat mail innan, men detta är alltså inte nödvändigt.

5. En liten rolig grej bara: Egentligen gäller inte copyrightsymbolen - © - i Sverige i rättsliga sammanhang. Utan den används oftast bara för att påminna om att bilden är upphovsrättsskyddad. Då symbolen har blivit "populär" tack vare USA som har den som ett "riktigt märke". 

Så tänk nu på detta innan ni tar bilder på internet..

Har utvecklat vissa grejer i ett nytt inlägg HÄR.UPDATE 31/12-11: Igårkväll hittade jag två till bilder på andra bloggar/hemsidor.
Som fotograf blir jag galet irriterad och besviken.
Och som ägare till hunden på en av bilderna blir jag ännu mera sur.

 

- I hate it when I plan a conversation with someone in my head and they don't follow the script..


Jag har den senaste tiden försökt förtränga att jag faktiskt pluggar på högskolan.
Gick in i någon slags "jag-orkar-inte-plugga-mer"-vägg innan julhelgen.
Så motivationen är verkligen nere i botten. Och ångest ökar mer och mer för varje dag.
Det är inte jättekul att ha en hemtenta och ett slutseminare på en tråkig bok direkt efter jul.
Så nu försöker jag ta mig igenom den sistnämnda boken, men mina ögon blir bara tyngre & tyngre.

Så för att pigga upp tillvaron lite här hemma så tände jag massa ljus.
Mysfaktorn blev ju högre, speciellt när man hör vad det är för väder ute:
Regnet piskar mot rutorna och vinden får hela huset att gunga. 
Man kan tro att det är höst istället för slutet av december..?

Jag är mycket väl medveten om att detta har blivit en gnäll-blogg istället för fotoblogg. Mitt första tips, om du stör dig, är att sluta läsa, höhö (; Mitt andra tips är att återkomma snart! Jag har en hel del att berätta & visa! Och som faktiskt är roligare än mitt pluggnäll. Believe it or not (; Problemet är bara att dygnet har för få timmar, så jag ska bara hitta tid till att hinna fixa ihop allt innan..
Visa fler inlägg